Studeren met een functiebeperking

print

Stage en werk

Stage

Er zijn geen specifieke (leer)bedrijven voor hbo-studenten met een functiebeperking. Je kunt dus overal stagelopen. Extra voorzieningen die je nodig hebt tijdens je stage vraag je aan bij het UWV. Omdat het bij een stage vaak gaat om een kortdurende periode, is het niet altijd mogelijk om ingrijpende aanpassingen te realiseren. Het is verstandig om te zoeken naar een stageplaats die zoveel mogelijk past bij jouw talenten en belemmeringen. Begin daarom op tijd met zoeken en met de aanvraag van voorzieningen.

Het expertisecentrum ECIO heeft een website waarop je heel veel informatie kunt vinden als je op zoek gaat naar een stageplaats.

Werk

Als je op zoek bent naar een baan kost je dat veel uitzoekwerk. Waar ga je bijvoorbeeld op zoek naar een baan? Hoe schrijf je een sollicitatiebrief, vermeld je je beperking of juist niet? En hoe bereid je je voor op het sollicitatiegesprek. Hoe voer je het gesprek en hoe vermeld je je beperking? Eenmaal aan het werk spelen er ook andere vragen. Denk aan hoe je collega’s uitlegt hoe jij werkt. En de vraag waar je terecht kunt voor hulpmiddelen op je werkplek en hoe je subsidies aanvraagt. 


Tools die je helpen bij het vinden van werk: 

Icares beroepentest: Deze test kijkt niet alleen welk beroep bij je past, maar ook of dit beroep geschikt is voor iemand met een beperking. Vraag een gesprek met een studentendecaan aan om een test te doen.

Het expertisecentrum ECIO heeft een website waarop je veel informatie kunt vinden over vacatures. Ze bieden een aantal brochures aan met tips, maar plaatsen ook specifieke vacatures op hun forum. Ook kun je een handleiding vinden met nuttige aanbevelingen en adressen van organisaties voor bemiddeling tussen onderwijs en arbeidsmarkt, bijvoorbeeld in het geval van een functiebeperking.

Laatst bijgewerkt op 16 oktober 2020.