Studeren met een functiebeperking

print

Studeren met autisme

Het succesvol afronden van een opleiding is niet altijd eenvoudig. De juiste vooropleiding, een goede intelligentie en een flinke dosis motivatie vormen lang niet altijd een garantie voor succes, zo ervaren veel jongeren met autisme. Want er komt nog veel meer kijken bij een studie, zoals contact met medestudenten en docenten, plannen & organiseren en stages. Als je autisme hebt kunnen deze ‘bijzaken’ een groot struikelblok vormen. Relatief veel studenten met autisme verlaten voortijdig hun opleiding en dat is zonde. Want zonder diploma wordt het heel moeilijk om werk te vinden. En dus ook om je talenten tot je recht te laten komen.

Oriënteren

Een goed begin is het halve werk. Neem vooraf ruim de tijd om een goed beeld te krijgen van een opleiding en van de beroepen die daarbij horen. Oriënteer je zo vroeg mogelijk op vervolgopleidingen. Liefst ruim voordat het drukke examenjaar van je middelbare school begint. Bezoek open dagen en meeloopdagen, doe een beroepsoriëntatietest en praat met zoveel mogelijk mensen over hun beroep en studiekeuze.

Meer informatie

Op de website van ECIO kun je zoeken naar oplossingen voor je studieproblemen. Ook kun je de site van de NVA raadplegen. De NVA is dé vereniging die zich inzet voor de belangen van mensen met autisme. Zij geven informatie en advies. Ook over ASS en studeren.

Laatst bijgewerkt op 31 augustus 2020.