Studeren met een functiebeperking

print

Studeren met dyslexie

Je twijfelt of je het tempo en de zwaarte van je opleiding aankan. Tegenvallende resultaten kunnen het gevolg zijn van een te zware studie, maar kunnen ook te maken hebben met dyslexie. Hoewel veel studenten na verloop van tijd hun draai vinden, is het wel lastig als je problemen met je opleiding krijgt als gevolg van dyslexie. Denk aan onderstaande voorbeelden.

  • Je krijgt de hoeveelheid lees-en leerstof niet op tijd af.  Je moet teksten vaker lezen dan andere studenten voordat je begrijpt wat er staat. Dit komt omdat je veel aandacht moet besteden aan het technisch lezen van de tekst.
  • Je hebt moeite met het maken van goede collegeaantekeningen.
  • Je hebt problemen met het maken van schriftelijke tentamens. Je begrijpt de vragen niet snel genoeg en komt daardoor in tijdproblemen.
  • Tijdsdruk en spanning leveren vaak studieproblemen op. Zodra je onder druk staat kun je niet goed studeren. 
  • Doordat je jarenlang op je tenen hebt moeten lopen, twijfel je aan je eigen capaciteiten. Het kan ook zijn dat je tentamenvrees hebt ontwikkelt.

Hogeschooltaal Ortho-module

Bij steeds meer opleidingen ben je verplicht om het digitale programma ‘Hogeschooltaal’ te volgen en die met een voldoende af te sluiten. Sepciaal voor studenten met dyslexie heeft Hogeschooltaal de ortho-module ontwikkeld. Hierin ga je dieper in op de basisvaardigheden voor schriftelijk taalgebruik.

Workshop Studeren met dyslexie

Via Avans Hogeschool kun je de workshop 'Studeren met dyslexie' volgen. Tijdens deze workshop doe je kennis op over dyslexie, deel je ervaringen met medestudenten en leer je vaardigheden waarmee je het studeren makkelijker kunt maken. Kijk voor meer informatie en planning op AvansExtra

Handicap + studie

Op de website van ECIO kun je zoeken naar oplossingen voor je studieproblemen.

Laatst bijgewerkt op 29 april 2022.