Studeren met een functiebeperking

print

Studeren met sombere gevoelens

19 april 2018

Iedereen voelt zich weleens somber. Dat kan verschillende redenen hebben. Narigheid op school, familieproblemen, een teleurstelling, of gewoon zomaar. Soms duurt een sombere bui langer dan 2 weken. Het is goed om dan eens met een professional te praten. Want in dat geval beïnvloedt je sombere stemming te veel aspecten van je leven.

Dipje of depressie

Ben je tijdelijk wat somber, dan spreken we van een dipje. Als de somberheid langer aanhoudt, kan er ook sprake zijn van een depressie.

In het geval van een depressie, kun je last hebben van allerlei klachten. Zowel psychisch als lichamelijk. Deze klachten beïnvloeden je gedachten en je gedrag. Je voelt je bijvoorbeeld moe, je piekert veel en je kunt je slecht concentreren. Vaak heb je nergens zin in of je voelt je vaak schuldig.

Depressie is een verzamelnaam voor uiteenlopende stemmingsklachten. Het kan dus gaan om een sombere stemming of een winterdepressie, maar ook om een ernstig depressieve stemmingsstoornis.

Wat je zelf kunt doen

  • Ga zo snel mogelijk na of je last hebt van een dipje of een depressie. Neem daarvoor contact op met je huisarts of met de studentendecaan.
  • Zorg voor regelmaat in je dagelijks leven. Sta op tijd op, eet gezond en blijf bewegen. Ook al heb je hier geen zin in.
  • Praat over je gevoelens. Laat anderen weten dat je niet goed in je vel zit.
  • Pak klachten zo snel mogelijk aan. Wacht niet te lang met hulp zoeken.

Studentendecaan

Het is belangrijk dat je hulp zoekt voor je depressieve klachten. Bij Avans kun je terecht bij de studentendecaan. Een afspraak met de studentendecaan maak je via de Studenten Informatie Balie. Je kunt langs de balie lopen of bellen naar 088 – 525 75 50.

Laatst bijgewerkt op 30 oktober 2019.